Antibiotica-allergie

Zorgprofessionals komen regelmatig in aanraking met patiënten die aangeven allergisch te zijn voor antibiotica. Of met patiënten waarbij een (vermoedelijke) antibiotica-allergie geregistreerd staat in het dossier. Zowel in ziekenhuizen, apotheken, huisartsenpraktijken en verpleeghuizen doet dit probleem zich voor. Uit de medische literatuur blijkt dat er veel onterechte antibiotica-allergie registraties zijn, tot wel 90%. Vanuit het perspectief van antibiotic stewardship zijn incorrecte of onvolledige registraties een probleem omdat de behandelaar kiest voor een 2e keuze antibiotica, dit zijn vaak middelen met een breder spectrum. Het gebruik van deze middelen kan weer leiden tot antibioticaresistentie. Ook zijn alternatieve antibiotica soms minder effectief en/of veroorzaken ze meer bijwerkingen en hogere kosten.

Er werden verschillende producten ontwikkeld over antibiotica allergie, voor zowel de eerste als tweede lijn.

Producten behorend bij dit project:

Zakkaartje aanvragen?

Wil jij een zakkaartje met de handelswijze bij een antibiotica-allergie aanvragen? Dat kan! Mail daarvoor de volgende gegevens naar e-mailadres abr@ggdhm.nl:

  • Organisatienaam
  • Adresgegevens
  • Tenaamstelling
  • Aantal kaartjes

Na ontvangst van de aanvraag, sturen wij de zakkaartjes z.s.m. naar je toe.

FTO-documenten huisartsenpraktijken

Vergroot je kennis over antibiotica-allergieregistraties met onderstaand FTO, speciaal ontwikkeld voor huisartsenpraktijken. De documenten worden binnenkort gepubliceerd.

FTO-documenten langdurige zorg

Vergroot je kennis over antibiotica-allergieregistraties met onderstaand FTO, speciaal ontwikkeld voor verpleeghuizen. De nieuwe versies van de documenten volgen binnenkort.