Toolkit

Toolkit Antibiotica-allergie

Doel

De toolkit antibiotica-allergie heeft tot doel om een bijdrage te leveren aan een betere kwaliteit van antibiotica-allergieregistraties in de zorg en daarmee aan de optimale antibiotische behandeling van patiënten. De toolkit probeert hieraan bij te dragen door concrete middelen en methoden aan te reiken die overwogen kunnen worden voor implementatie in de praktijk. Ook bevat de toolkit de nodige achtergrondkennis over antibiotica-allergie en verwijst deze naar nascholingen.

Werkwijze

De tools in de toolkit zijn weergegeven in een menukaart en ingedeeld op basis van hun intensiteit. Op deze manier kan elke gebruiker zelf overwegen welke interventies aansluiten bij de beschikbare tijd en middelen. De toolkit is direct toepasbaar in de praktijk.

Doelgroep

Er zijn toolkits ontwikkeld voor vier domeinen: ziekenhuis, verpleeghuis, apotheek en huisartspraktijk. Tussen de vier toolkits bestaat veel overlap, maar enkele methodes zijn specifiek ontwikkeld voor bepaalde domeinen.

Achtergrond

Meer dan 90% van de antibiotica-allergieregistraties is onjuist. In Nederland heeft tot 10% van de patiënten een allergieregistratie voor één of meerdere antibiotica. Onterechte allergieregistraties hebben negatieve gevolgen, zowel voor individuele patiënten als voor de maatschappij. Deze registraties leiden namelijk tot onnodig gebruik van alternatieve antibiotica. Het gebruik van alternatieve antibiotica kan leiden tot diverse problemen. Deze antibiotica zijn vaak minder effectief in de behandeling van infecties en/of hebben een minder gunstig bijwerkingenprofiel. Daarnaast vergroot het bredere werkingsspectrum van alternatieve antibiotica het risico op Clostrioides difficile-infecties en de selectie van resistente pathogenen. Bovendien zijn antibiotica-allergieregistraties geassocieerd met meer frequente ziekenhuisbezoeken, langere ziekenhuisopnames, een hoger risico op postoperatieve wondinfecties en hogere zorgkosten.