Aandacht voor antibiotica en antibioticaresistentie bij het Klokhuis

Gisteravond besteedde het Klokhuis aandacht aan antibiotica en antibioticaresistentie. ‘Als je ziek bent, kan het zijn dat de dokter een antibioticakuur uitschrijft. Maar wat zijn antibiotica eigenlijk?’ Zo begint de aflevering over antibiotica die 18 april op tv te zien was.

Het lichaam een handje helpen

In de aflevering wordt nagespeeld hoe een bacterie het menselijk lichaam binnendringt en hoe ons immuunsysteem de bacterie aanvalt: ‘Zodra ons lichaam weet krijgt van kwade bacteriën die ons lichaam zijn binnengedrongen, komt ons immuunsysteem in actie. Als een soort opruimdienst worden de bacteriën zo snel mogelijk verwijderd. Maar als de kwade bacteriën met te veel zijn, of ze zijn te sterk, dan kan het zijn dat je lichaam hulp nodig heeft. Dan schrijft de huisarts een antibioticum voor om je lichaam een handje te helpen.’

Vervolgens wordt in een komische sketch duidelijk hoe Alexander Flemming na een vakantie het eerste antibioticum ontdekte in zijn lab. En in een ander grappig intermezzo ziet de kijker hoe iedereen een uniek microbioom heeft.

Ongevoelig voor antibiotica

Er is ook veel aandacht voor antibioticaresistentie in de aflevering. In het laboratorium legt Andras Spaan, arts-microbioloog bij het UMC, uit hoe antibiotica werken én hoe bacteriën resistent worden: ‘Resistente bacteriën zijn ongevoelig geworden voor antibiotica. Dat betekent dat die antibiotica de bacteriën niet langer doden. Dat is heel vervelend voor ons allemaal, maar met name voor iemand met een zwakke gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan iemand met kanker. Het is daarom belangrijk dat mensen niet zomaar antibiotica nemen. Daarmee verkleinen we de kans dat resistente bacteriën ontstaan.’

Juist antibioticagebruik

Het is goed dat kinderen uitleg krijgen over antibiotica. Kennis over (het juist gebruiken van) antibiotica en antibioticaresistentie is ontzettend belangrijk. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat ook in de toekomst effectieve behandeling van infecties met antibiotica mogelijk blijft. Daar zet ABR zorgnetwerk Holland-West zich hard voor in!

Benieuwd naar de hele aflevering? Bekijk ‘m hier.