Antibioticaresistentie in tijdschrift Libelle: ‘Als een kuurtje niet meer werkt’

Er is steeds meer aandacht voor antibioticaresistentie. We zien vaker artikelen, webinars en tv-afleveringen over antibiotica voorbijkomen. Niet alleen voor zorgprofessionals, maar ook voor het brede publiek. Een goede trend! Ook in het tijdschrift Libelle wordt op een toegankelijke manier uit wat antibioticaresistentie is en wat we moeten nu steeds meer bacteriën resistent zijn tegen antibiotica.

Meer sterfgevallen door een bacterie-infectie dan kanker

In het artikel maakt journalist Margriet Prikken de ernst van het probleem goed duidelijk: ‘Nu wordt gevreesd dat in 2050 wereldwijd meer mensen zullen sterven aan de gevolgen van een bacterie-infectie dan aan kanker. De oorzaak: antibioticaresistentie, oftewel bacteriën die ongevoelig zijn voor antibiotica.’

Daphne Deckers’ ervaring met antibioticaresistentie

Het artikel vertelt onder andere het verhaal van Daphne Deckers, die tien jaar geleden een jaar lang onder behandeling was voor een blaasontsteking. Verschillende antibiotica hielpen niet, met een nierbekkenontsteking en ontstoken nieren tot gevolg. Pas het achtste medicijn sloeg aan.

Daphne vertelt in het artikel: ‘Ik schrok enorm, er was er dus maar eentje over die deze bacterie kon bestrijden. Ik dacht meteen: wat als die achtste er niet was geweest? Of dat zo’n bacterie ook daar ongevoelig voor wordt?’ Dat is precies het probleem en daarom helpt Daphne om antibioticaresistentie op de kaart te zetten. Onder andere met een speech tijdens een internationale conferentie over antibioticaresistentie in Den Haag.

Twintig jaar van onze levensverwachting

Verder geeft het artikel tips over wat je zelf kunt doen om antibioticaresistentie te voorkomen. Thuis én op reis. Ook het belang van juist antibioticagebruik wordt helder aangestipt. Sinds de uitvinding van antibiotica leven mensen zo’n twintig jaar langer. Dus als die niet meer werken, gaat er straks twintig jaar van onze levensverwachting af. Dat moeten we voorkomen. En daarom zetten we ons in voor de aanpak en het voorkomen van antibioticaresistentie. Het artikel in de Libelle draagt daar mooi aan bij!

Benieuwd naar het hele artikel? Je leest het op de website van Libelle!