Ben jij specialist ouderengeneeskunde of verpleegkundig specialist?

En zou je het leuk vinden om ABR Zorgnetwerk Holland West vanuit jouw expertise te adviseren over (nieuwe) initiatieven op het gebied van antibioticaresistentie en infectiepreventie? Dan komen we graag met jou in contact! Jij weet precies waar behoefte aan is op de werkvloer en welke projecten aansluiten op de dagelijkse praktijk in een verpleeghuis. Die kennis is voor ons erg waardevol.

Voorbeelden van thema’s en lopende initiatieven waarover jij zou kunnen meedenken:

  • Surveillance: met surveillance geven we inzicht in de regionale verspreiding van bijzonder resistente micro-organismen (BRMO). Denk bijvoorbeeld mee over de webapplicatie Meldpunt Uitbraak Infectieziekten & BRMO (MUIZ). Op welke manier kan deze webapplicatie ons helpen beter inzicht te krijgen in uitbraken van infectieziekten en BRMO in de regio?
  • Transmurale werkafspraken over BRMO-informatieoverdracht: transmurale werkafspraken zijn afspraken die zorgverleners in de regio met elkaar maken. Denk bijvoorbeeld met ons mee over het verbeteren van de informatieoverdracht van cliënten met een BRMO bij overplaatsing tussen zorgorganisaties en zorgverleners. Hoe zorgen we met elkaar dat die communicatie goed verloopt?
  • Antibioticagebruik in verpleeghuizen: hoe kunnen we de aandacht voor het juist gebruik van antibiotica (stewardship) in verpleeghuizen vergroten? Denk bijvoorbeeld met ons mee over het ontwikkelen van een ABR e-learning voor verpleging en verzorging of het opzetten van een farmacotherapeutisch overleg (FTO) juist gebruik antibiotica in verpleeghuizen.
  • Adviseren of het regionale scholingsaanbod aansluit op de behoefte: ABR ontwikkelt scholing op het gebied van antibioticaresistentie en infectiepreventie. Welke scholing wordt veel in zorginstellingen gebruikt? Welke verbeteringen kunnen we doorvoeren, waar is behoefte aan en welke e-learnings of trainingen missen nog?

Wat doet ABR Zorgnetwerk Holland West?

Wij zetten ons in om de aandacht voor en kennis over antibioticaresistentie en infectiepreventie te vergroten. Dit doen we onder andere door het delen van kennis en het stimuleren van samenwerking. Ook zetten we scholing en programma’s in gericht op juist gebruik van antibiotica. Zo organiseren we structureel regionale afstemmingsoverleggen rondom MRSA en infectiepreventie en hebben we al diverse FTO formats, e-learnings en (scenario)spellen ontwikkeld en beschikbaar gesteld. Ook organiseren en begeleiden we doorlopend FTO bijeenkomsten rondom het juist gebruik van antibiotica voor huisartsen en zijn we inmiddels een groot ontlabel project gestart gericht op onterechte antibiotica-allergie registraties.

We werken hierin samen met zorgaanbieders en zorgprofessionals uit de regio: verpleeghuizen, ziekenhuizen, gehandicaptenzorg, publieke gezondheid, huisartsen, thuiszorg en apothekers. In onze regio zijn de netwerkpartijen vertegenwoordigd in een stuurgroep. Ons regionaal coördinatie team (RCT) is een multidisciplinair team dat bestaat uit diverse inhoudsdeskundigen. Zij spelen een actieve rol in de uitvoering van onze opdracht en weten goed wat er speelt, omdat zij zelf werkzaam zijn bij netwerkpartners in de regio. Daarnaast leveren zorgprofessionals uit de regio regelmatig op projectbasis een bijdrage aan ABR. 

Meer informatie en vergoeding

De urenbelasting is in overleg en is afhankelijk van het aantal uren dat je beschikbaar hebt en aan welk project/welke projecten je wilt bijdragen. Dit is mogelijk vanaf enkele uren per maand, tot een aantal uren per week. Zowel inzet via je werkgever als op ZZP-basis is mogelijk. De vergaderingen van het ABR Zorgnetwerk zijn eens in de 4-6 weken. Voor het geven van advies over (nieuwe) initiatieven en eventueel het meewerken aan de uitvoering hiervan, ontvang je een vergoeding van €90 per uur.

Wil je deelnemen of heb je nog vragen? Neem dan contact op met Sanne van Loon via abr@ggdhmnl. We gaan graag vrijblijvend met je in gesprek over de mogelijkheden.