Interessante programma’s op het gebied van infectiepreventie bij Vilans

Binnen Vilans lopen momenteel twee interessante programma’s op het gebied van infectiepreventie: ‘Samen werken aan infectiepreventie’ en ‘Samen schoner werken en uitbraken beperken’.

Samen werken aan infectiepreventie

Het project ‘Samen werken aan infectiepreventie’ is bedoeld voor professionals die in een verpleeghuis werken. Denk hierbij aan bestuurders, specialisten ouderengeneeskunde, verpleegkundigen, verzorgenden en huishoudelijke hulpen. Het doel van dit traject is een cultuur creëren waarin hygiënisch werken en het voorkomen van infecties structureel onderdeel worden van het dagelijkse werk.

Het afgelopen jaar heeft dit traject al zekere impact gemaakt. Zo blijkt uit onderzoek van Vilans dat in 2022 in totaal 170 locaties van 40 organisaties door het programma zijn bereikt. Dit betreft zowel grote als kleine organisaties. In deelnemende organisaties werden in totaal 47 trajecten gestart gericht op infectiepreventie met verschillende onderwerpen. Alle lagen van de organisaties worden betrokken.

Binnen dit programma werkt Vilans samen met Verenso, V&VN, ActiZ en de VHIG. Het programma is ontstaan vanuit de behoefte om infecties onder kwetsbare ouderen te voorkomen. Binnen het traject gaan organisaties aan de slag met een op maat gemaakt programma onder leiding van een coach. Ook worden kennis, tools en verhalen met elkaar gedeeld op verschillende websites, zoals Waardigheidentrots.nl en Zorgvoorbeter.nl. Op de website van Waardigheid en trots kan bijvoorbeeld een handige wegwijzer worden gedownload.

Meer weten over dit programma? Lees meer via onderstaande link:

https://www.vilans.nl/actueel/nieuws/samen-werken-aan-infectiepreventie-basis-is-gelegd

Interesse om deel te nemen? Dat kan nog steeds! Binnen het programma is nog alle ruimte voor organisaties die willen deelnemen. Waar je je kunt aanmelden, lees je via bovenstaande link.

Samen schoner werken en uitbraken beperken

Ook voor professionals en organisaties binnen de gehandicaptenzorg is Vilans bezig met een interessant programma. Binnen het programma ‘Samen schoner werken en uitbraken beperken’ richt Vilans zich op drie speerpunten: schoon werken, uitbraken beperken en het onderwerp op de agenda’s krijgen.

Ook binnen dit programma is het traject maatwerk. Betrokken adviseurs helpen organisaties namelijk met hun vragen en uitdagingen, specifiek afgestemd op wat er binnen een organisatie speelt en nodig is.

Het programma bestaat uit kennistrajecten, kennisnetwerken en kennis verspreiden. Binnen de kennistrajecten worden zorgorganisaties met een gerichte maatwerk-aanpak verder geholpen. Bij kennisnetwerken draait het om het uitwisselen van ervaringen en kennis met (oud-)deelnemers en experts op het gebied van infectiepreventie. Zo worden er bijvoorbeeld twee bijeenkomsten georganiseerd per jaar en zijn er online themagroepen waarbij je kunt aansluiten. Bij kennis verspreiden wordt de opgedane kennis gedeeld met de gehele sector, zowel online als op congressen en bijeenkomsten.

Ook bij dit programma is er nog ruimte om deel te nemen! Kijk voor meer informatie op de website van Vilans:

https://www.vilans.nl/wat-doen-we/samen-schoner-werken-en-uitbraken-beperken