Internationaal akkoord tegen antimicrobiële resistentie

Tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op 26 september 2024 hebben wereldleiders een politiek akkoord bereikt om het groeiende probleem van antimicrobiële resistentie (AMR) aan te pakken. Deze gezamenlijke inzet markeert een belangrijke stap in de strijd tegen AMR, dat wereldwijd een bedreiging vormt voor de volksgezondheid. Momenteel veroorzaakt AMR wereldwijd naar schatting 4,95 miljoen sterfgevallen per jaar. De centrale doelstelling van het bereikte akkoord is om het aantal sterfgevallen door bacteriële AMR tegen 2030 met 10% te verminderen.

Een van de belangrijkste afspraken om dit te bereiken is dat minstens 70% van de voorgeschreven antibiotica moet behoren tot de ‘Access’-groep, zoals gedefinieerd in de WHO’s AWaRe-classificatie. Deze antibiotica hebben een relatief smal werkingsspectrum, wat resulteert in minder bijwerkingen en een verminderde kans op de ontwikkeling van resistentie. Lees meer over de AWaRe-classificatie: Internationaal akkoord tegen antimicrobiële resistentie: https://lnkd.in/gq7e8F2u

Daarnaast is afgesproken dat alle zorginstellingen wereldwijd tegen 2030 moeten beschikken over basale voorzieningen voor water, sanitatie, hygiëne en afvalbeheer. Dit is essentieel om infecties te voorkomen die anders met antibiotica zouden moeten worden behandeld.

Internationale en nationale inspanningen

Om deze ambitieuze doelen te bereiken, zal er extra financiering beschikbaar worden gesteld aan landen om nationale actieplannen tegen AMR te ontwikkelen en uit te voeren. Nederland speelt een voortrekkersrol in de aanpak van AMR, onder andere door terughoudendheid in het voorschrijven van antibiotica en door een sterke focus op infectiepreventie. Deze maatregelen helpen de ontwikkeling en verspreiding van resistente bacteriën te beperken.

In april 2024 heeft de Nederlandse overheid het Nederlands Actieplan voor het terugdringen van antimicrobiële resistentie 2024-2030 gepresenteerd: https://lnkd.in/ejfd5R4p. Dit actieplan richt zich onder andere op het versterken van de rol van de regionale zorgnetwerken, waaronder het AMR Zorgnetwerk Holland West, in het bestrijden van AMR.

Hoe kun jij bijdragen? Wil je meer weten over hoe jij kunt bijdragen aan de strijd tegen AMR in de regio Holland West? Kijk verder op onze website voor specifieke informatie per onderwerp of sector: https://lnkd.in/ebMV6EPk. OF neem contact met ons op via contact@amrhollandwest.nl