Programma Inspiratiedag Infectiepreventie

Programma Inspiratiedag Infectiepreventie 20 mei 2025

Heb jij je al aangemeld? AMR Zorgnetwerk Holland West organiseert de Inspiratiedag Infectiepreventie voor zorgprofessionals in de langdurige zorg. Een dag vol inspiratie, kennisdeling en praktijkgerichte inzichten.

Zorgprofessionals zoals jij - verpleegkundigen, verzorgenden, facilitair medewerkers, teammanagers en kwaliteitsfunctionarissen - komen deze dag bijeen om hun kennis te verdiepen en van elkaar te leren.

Deelname is kosteloos.

Accreditatie is aangevraagd bij V&VN.

Ga naar het deelnameformulier om je aan te melden.

Programma

Plenaire sessie: Gedragsverandering: een kwestie van steunen en sturen

Nicolet van Eerd, veranderkundige

Liesbeth van Reek, communicatietrainer

In de plenaire sessie staat gedragsverandering centraal. We onderzoeken hoe samenwerking kan helpen bij het nakomen van afspraken en welke aanpakken écht werken. Met praktijkvoorbeelden en herkenbare situaties ontdek je hoe je collega’s op een positieve manier meeneemt in verandering. We gebruiken een vorm van theater (spiegeltheater) om herkenbare scènes te spelen, zodat problemen direct zichtbaar worden. Daarna bespreken we wat werkt in de praktijk en kijken we wat we zelf anders kunnen doen. Een sessie vol inzichten, hulpmiddelen en inspiratie waarmee je meteen aan de slag kunt.

Inspiratiesessie 1: Gedragsverandering: hoe neem ik mijn team mee?

Nicolet van Eerd, veranderkundige

Liesbeth van Reek, communicatietrainer

In deze sessie leer je over de verschillende onderdelen van gedragsverandering. We laten zien hoe moeilijk het kan zijn om gewoonten te doorbreken. Je krijgt inzichten in hoe het brein werkt en de oorzaken van weerstand tegen gedragsverandering. Ook krijg je inzichten in hoe deze onderdelen van invloed zijn op je dagelijkse werk. Tijdens de sessie gaan we aan de slag met een aantal werkvormen die jij (en je team) kunnen gebruiken om samen voor gedragsverandering te zorgen. Aan het eind krijg je een digitaal werkboek mee, zodat je meteen kunt toepassen wat je hebt geleerd. Een sessie boordevol inspiratie en hulpmiddelen voor een duurzame verandering.

Inspiratiesessie 2: Meten = Weten. Aan de slag met de Infectiepreventie auditapp (IPA)

Willemien Maathuis, deskundige infectiepreventie

Tijdens deze sessie maak je kennis met de Infectiepreventie auditapp. We leggen uit waarom goede infectiepreventie zo belangrijk is en hoe audits bijdragen aan het verbeteren van de zorgkwaliteit. De app biedt een eenvoudige manier om infectiepreventie te monitoren en te verbeteren. De voordelen zijn duidelijk: de app is gratis, makkelijk te gebruiken en altijd up-to-date. Na de praktische demo laten we zien hoe eenvoudig het is om rapporten in de app te maken. Ontdek hoe de Infectiepreventie auditapp van meerwaarde kan zijn voor je organisatie.

Inspiratiesessie 3: Hygiënisch en duurzaam handschoenengebruik in de zorg

Simone Krooshof en Nicole Kiefte, deskundigen infectiepreventie

Goede handhygiëne en slim gebruik van handschoenen zijn onmisbaar in de langdurige zorg. Maar hoe zorg je ervoor dat jij en je collega’s dit kunnen gaan toepassen? In deze sessie leer je niet alleen hoe je veilig en duurzaam met handschoenen werkt, maar ook ga je een praktisch plan van aanpak opstellen om deze kennis toe te passen in jouw werkomgeving.

Je ontdekt:

  • wanneer handschoenen echt nodig zijn en hoe je ze goed gebruikt om infecties te voorkomen.
  • waarom handhygiëne belangrijk blijft, zelfs met handschoenen aan.
  • hoe je verspilling van handschoenen voorkomt en daardoor bijdraagt aan een duurzame zorgomgeving.
  • hoe je collega’s motiveert om handschoenen beter te gebruiken.

Van kennis naar actie
Tijdens deze sessie combineren we theorie met praktische oefeningen. Je werkt stap voor stap aan een plan van aanpak voor op jouw werkplek. Dit helpt je om verbeteringen direct door te voeren en je collega’s hierbij te betrekken. Na afloop ga je naar huis met een concreet plan en praktische hulpmiddelen om in jouw organisatie écht een verschil te maken.

Inspiratiesessie 4: De kracht van een goed functionerende infectiepreventiecommissie (IPC)

Mandy Knoester, deskundige infectiepreventie GGD Hollands-Midden

Wiea Boertje, deskundige infectiepreventie GGD Haaglanden

De deskundigen zijn verbonden aan AMR Zorgnetwerk Holland West

Mirjam Riebeek, verpleegkundig specialist Stichting Eykenburg

Deze sessie biedt inzicht in de structuur, verantwoordelijkheden en werking van een infectiepreventiecommissie (IPC). We beginnen met de basis: het doel, de taken en verantwoordelijkheden van een IPC, en welke zorgprofessionals belangrijk zijn voor een daadkrachtige en efficiënte commissie. Aan de hand van een praktijkvoorbeeld krijg je concrete voorbeelden van hoe een IPC in de praktijk werkt en welke impact het kan hebben. Hierna worden best practices, knelpunten en bevorderende factoren besproken. Je ontvangt handige hulpmiddelen, zoals een overzicht van deze factoren en een checklist, om de status van jouw IPC te evalueren.