Volg de training tot Contactpersoon Infectie Preventie (CIP)

Wil je bijdragen aan het voorkomen van antibioticaresistentie, hygiënemaatregelen binnen jouw zorgorganisatie verbeteren en kennis over infectiepreventie aan collega’s doorgeven? Volg dan de training Contactpersoon Infectie Preventie (CIP). Na de training kun jij het aanspreekpunt op jouw afdeling worden voor de praktische uitvoering en invulling als het gaat om infectiepreventie.

Wat ga je leren?

Met de training Contactpersoon Infectie Preventie (CIP) verbeter je je kennis op het gebied van infectiepreventie en zo ook die binnen de organisatie waar je werkzaam bent. Zo doe je tijdens de training onder andere kennis op over microbiologie en infectieleer. Ook krijg je inzicht in cultuur en gedrag binnen een zorgorganisatie en leer je hoe je veranderingen doorvoert. Na het afronden van de training ondersteun je collega’s bij de uitvoering van hygiënemaatregelen en infectiepreventie. De trainers van de opleiding, onder wie deskundigen infectiepreventie, een kwaliteitscoördinator en communicatiedeskundige, hebben ruime ervaring op het gebied van infectiepreventie en verbetertrajecten.

Na de training kun je:

  • Het belang van infectiepreventie op anderen overbrengen, bijvoorbeeld door middel van instructies, het geven van voorlichting en het motiveren van collega’s
  • Besmettingsrisico’s binnen de zorgorganisaties signaleren
  • Een audit uitvoeren op basis van een vastgestelde normenlijst
  • Leidinggevenden ondersteunen bij het invoeren van richtlijnen en protocollen op het gebied van infectiepreventie.

Waarom een training tot Contactpersoon Infectie Preventie (CIP)?

Antibioticaresistentie (ABR) is wereldwijd een toenemend probleem. Daarom is er ook steeds meer aandacht voor infectiepreventie binnen de langdurige zorg. Ook door de coronapandemie is het belang van infectiepreventie toegenomen. Goede infectiepreventie zorgt er namelijk voor dat bacteriën en virussen zich minder makkelijk tussen cliënten, zorgprofessionals en instellingen verspreiden. Door het trainen van zorgmedewerkers ontstaat er meer kennis op de werkvloer.

Kosten en accreditatie

Ben je een regionale netwerkpartner van ABR Zorgnetwerk Holland West? Dan bieden we je de training Contactpersoon Infectie Preventie, kosteloos aan (normaal € 1235,- per persoon). De reiskosten worden niet vergoed. De training wordt verzorgd door Stichting Trainingen Infectie Preventie (STIP). De training is door het kwaliteitsregister V&V geaccrediteerd voor 28 punten als je op alle dagen aanwezig bent.

Belangrijk: Ben je aan de opleiding begonnen, maar stop je vroegtijdig? Dan moet ABR Zorgnetwerk Holland West het volledige bedrag alsnog aan de opleidingsinstantie betalen. Daarom brengen wij bij voortijdige beëindiging 50 procent van het opleidingsgeld in rekening.

Instroomeisen en studiebelasting

Deelnemers aan de training hebben een afgeronde mbo opleiding of een aantoonbaar mbo werk- en denkniveau. De training duurt in totaal 4,5 dag. Daarnaast moet je rekening houden met ongeveer 10 uur huiswerk, onder andere voor het uitvoeren van een audit. De opleiding is vier keer op donderdag van 9.00-16.00 uur, plus een afsluitend mini-symposium op dinsdag van 13.00 tot 17.00 uur:

  • Do 7 april 2022
  • Do 19 mei 2022
  • Do 9 juni 2022
  • Do 23 juni 2022
  • Di 5 juli 2022 (mini-symposium)

De training wordt gehouden op een centrale locatie in de regio Holland West. De locatie van de training is afhankelijk van de geldende RIVM-richtlijnen rondom COVID-19. Bij fysieke bijeenkomsten houden we rekening met een kleine groepsgrootte. Indien nodig houden we de training digitaal.

Aanmelden en vragen

Wil je de training CIP volgen? Maak je aanmelding definitief door (in afstemming met je leidinggevende) het inschrijfformulier en de intentieverklaring in te vullen en ondertekenen. Het formulier en de verklaring mail je naar abr@ggdhm.nl. We sturen je een e-mail zodra er meer informatie over de training bekend is. Heb je vragen over de training of de inschrijving? Neem gerust contact met ons op via bovenstaand e-mailadres.

Meer informatie over de organisator van deze training vind je op de website van Stichting Trainingen Infectie Preventie (STIP). Wil je weten wat je nog meer kunt doen bij het voorkomen van antibioticaresistentie en het inzetten van infectiepreventie? Lees meer op onze website.